Sacharyna – czy dobrze zastępuje cukier?

Jeśli jesteśmy na diecie, bardzo możliwe, że będziemy chcieli znaleźć jakiś składnik, który będzie mógł zastąpić nam cukier. Jest on bardzo kaloryczny i może utrudniać nam gubienie zbędnych kilogramów. Niestety takie chemiczne dodatki do żywności e mogą być dla nas niebezpieczne i wywoływać wiele niepożądanych efektów. Co więcej, czasem mogą one nawet wywoływać choroby nowotworowe, takie jak rak pęcherza. Bardzo często zamiast cukru używa się sacharyny. Ale czy jest ona bezpieczna?

Gdzie znajdziemy sacharynę?

Używa się jej jako substancji, która ma zastąpić cukier, więc jeśli znajdziemy jakiś produkt, który ma go nie mieć, bardzo możliwe, że będzie w nim sacharyna. Będą to przede wszystkim produkty dietetyczne, takie jak soki, jogurty czy desery. Często dodaje się ją też do galaretek oraz konserw rybnych.

Czy sacharyna może być szkodliwa?

Sacharyna wydaje się być nieszkodliwa, ale niestety nie do końca tak jest. Okazuje się bowiem, że podejrzewa się ją o wywoływanie chorób nowotworowych. Osoby, które często przyjmują sacharynę, będą narażone na zachorowanie na raka pęcherza.