Efektem ubocznym przy produkcji cukru z buraków są tak zwane wysłodki buraczane. Jedna tona buraków cukrowych przekłada się na 150 kg cukru i tym samym na 250 kg wysłodków, których sucha masa będzie stanowić 20%. Wysłodka buraczana to niezwykle cenny produkt o charakterze paszowym. Może służyć do karmienia owiec, bydła, trzody chlewnej oraz koni.
Skład wysłodki
Istotne dla karmienia bydła węglowodany są głównym składnikiem wysłodków buraczanych. Są to przede wszystkim polisacharydy, zbliżone w swojej strukturze do celulozy. Pektyny, jakie zawiera wysłodka, ulegają fermentacji w żołądku zwierzęcia szybciej niż regularna celuloza, jednak proces ten trwa wolniej niż w przypadku skrobi. Zatem wysłodki buraczane nie są grożą kwasicą żołądka i są w stanie dostarczyć dużej porcji energii zwierzęciu oraz jego bakteriom jelitowym. Włókno w wysłodkach to aż 21%. Oprócz wspomnianych składników odżywczych w wysłodkach buraczanych znajdują się także tłuszcz, sód, fosfor oraz wapń. Cukier obecny w tego rodzaju paszy sprawia, że jest ona łatwa do zakwaszenia, co ułatwia jej przechowywanie.
Karmienie trzody chlewnej
Oprócz kiszenia wysłodka może być prasowana. Wtedy będzie ona stanowić suchą paszę dla trzody chlewnej. Plusem tego rodzaju paszy jest powodowanie u zwierząt uczucia sytości, które będzie się długo utrzymywać. Dzięki temu zwierzęta będą rzadziej głodne i utrzyma się u nich wyższy poziom energii przez dłuższy czas. Lochy, które chcemy zapłodnić w celach rozrodczych powinny spożywać tego rodzaju paszę. Stanowi ona doskonałą alternatywę dla innych pokarmów składających się z włókna surowego. Warto dodać, że ten rodzaj pokarmu obniża ryzyko infekcji zwierząt i ich przewodów pokarmowych.
Oprócz tego wysłodki buraczane zawierają niską wartość pH, a to stabilizuje florę jelitową oraz żołądek zwierząt hodowlanych. Pektyny w tym pokarmie będą chronić układ pokarmowych żwaczy przed zapaleniem jelita grubego. Można powiedzieć, że jest to pokarm wyściełający wewnętrzne tkanki zwierząt w ich przewodach pokarmowych. Lochy prośne mogą spożyć do 5 kg świeżej masy w ciągu jednej doby, większa ilość pokarmu będzie oznaczała przekarmienie.
Krowy mleczne i ich karmienie
Krowy mleczne również mogą spożywać wysłodki. Jest to pasza wysoce energetyczna, dzięki czemu krowy mleczne pozostają zdrowe oraz utrzymują wysoką formę produkcyjną. Warto dodać, że tego typu pasza jest dla zwierząt po prostu smaczna, a to oznacza, że chętnie ja spożywają i nie muszą być do tego zmuszane. Pasze zbożowe zwiększają ryzyko kwasicy żołądkowej, zaś ten rodzaj ryzyka nie występuje w przypadku podawania wysłodków, ze względy na zawarte w nich pektyny. Jest to zatem pokarm, który również karmi bakterie jelitowe trzody hodowlanej.
Jest to także wspaniała alternatywa dla kiszonki kukurydzianej. Warto stosować dawkowanie na zasadzie 10%-20% suchej masy (licząc ze względu na objętość). Wysłodki nie mogą być jedyną paszą objętościową, ponieważ nie zapewni to zasadniczej masy pokarmowej zwierzęciu. Wysłodki to pasza o wysokim poziomie energii, zatem jej przedawkowanie doprowadzi do otłuszczania się krów. Również krowy ciężarne nie powinny spożywać zbyt dużej ilości wysłodków, ponieważ zawarty w nich potas może doprowadzić do zaburzenia gospodarki wapniowej w czasie okołoporodowym.
Rodzaj paszy
Suche wysłodki to pasza tak zwana treściwa, zatem można ją produkować bez dodawania do niej melasy. Jednak należy pamiętać, że jest to tylko dodatek paszowy, a nie pasza sama w sobie. Stosuje się ją, aby urozmaicić dawkę pokarmową żwacza oraz zapewnić mu potrzebne kalorie. Istotny jest poziom smakowitości paszy oraz to, jak łatwo jest ją magazynować. Suche rodzaje wysłodków powinny stanowić nie więcej niż 15% masy w przypadku mieszanki treściwej o charakterze uzupełniającym. W przypadku krowy mlecznej ilość tego pokarmu to do 4 kg na dobę, opas powinien spożyć do 2 kg na dobę, a krowa zasuszona tylko do 1 kg na dobę.